Waar ligt de grens?

Voor mij is de motivatie om te blijven hardlopen altijd een doel geweest waar ik naartoe wilde trainen.
Dat begon ooit, in 2012, bij de wens om 5 minuten aan één stuk te willen kunnen hardlopen. Braaf liep ik drie keer per week terwijl ik luisterde naar de podcast van Start2Run met Evy Gruyaert.
Dat moment dat het lukte om 5 minuten aaneen te lopen, weet ik nog goed. Wat een euforisch gevoel!

Het is eigenlijk niet meer dan een doodordinaire neurotransmitter die ons de motivatie bezorgt om door te gaan met hardlopen. Wij hardlopers zijn slaven van de dopamine.
Het is dan niet zo dat dat euforische gevoel zich weer aandient bij de volgende keer vijf minuten aaneengesloten hardlopen. Natuurlijk was ik de tweede keer best blij dat het weer lukte, een soort bevestiging dat ik het écht kan, maar euforisch? Nee, helaas. Er is dan weer een nieuw doel nodig die je een stapje verder brengt dan de vorige.
Dat is dus de reden dat je je grenzen wil blijven verleggen. Weer terug naar dat heerlijke gevoel, alsof je de hele wereld aan kan!

17918041_1278599315570090_7147294782336000536_o
Over de finish bij de 1/4 marathon van Rotterdam, wat een geweldig gevoel!!

Ik heb inmiddels al meerdere keren zo’n ‘woohoo-moment’ ervaren. Het zijn vaak babysteps. De eerste keer 10 minuten hardlopen. De eerste keer een half uur. De eerste keer tien kilometer. De eerste keer dat ik 14 kilometer per uur liep tijdens een interval.

Inmiddels ben ik al serieus aan het nadenken over een halve marathon. ‘Het lukt niet’ bestaat in mijn hoofd niet. Eerst uitproberen en daarna zien we wel. Ik ben dan toch wel benieuwd waar uiteindelijk de grens ligt. Ik snap inmiddels wel wat al die ultrarunners bezielt. Misschien word ik er ook ooit wel eentje 😊
Over twee weken loop ik de Runforestrun in Gasselte. Oorspronkelijk een afstand van 11 kilometer, maar onlangs liet de organisatie weten dat het parcours is aangepast en daardoor nu 13 kilometer lang is. Ik denk dat ik straks stijf van de dopamine de finish over kom!

IMG_20170327_221035_288

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s