Net als Pippi

Ik had het er al over in mijn vorige blog en ga er nog even op door; het trainen naar een nieuw doel kun je het best markeren door mee te gaan doen aan een hardloopevenement. Althans, voor mij werkt dat goed.
Concreet houdt dat in dat je je inschrijft voor een X aantal kilometers en vervolgens gaat trainen om die afstand te kunnen lopen.
De tactiek die ik daarbij toepas is de we-zien-wel-waar-het-schip-strandt-tactiek. Reuze effectief, want je hebt geen reden meer om af te haken en je startnummer door te verkopen. Je ziet immers wel waar het schip strandt.

Zo begon ik met mijn allereerste hardloopevenement vorig jaar, de 4 mijl van Groningen. Met een schamele 6 km in de benen, die ik in mijn trainingen net aan gehaald had, besloot ik dat ik het laatste stukje van de 4 mijl wel op karakter zou gaan lopen. Ook weer een belangrijk kenmerk van de we-zien-wel-waar-het-schip-strandt-tactiek.
‘Op karakter’ staat eigenlijk synoniem voor ‘zelfoverschatting’. Oftewel ‘grote kans op mislukken’.
Ik kan me voorstellen dat ik nu klink als een hopeloze hardloper, maar geloof me, dit werkt voor mij. Als ik de dag voor het evenement last krijg van een beetje angstzweet, is dat alleen maar goed.
Ik weet nog dat ik halverwege de 4 mijl van Groningen dacht; ‘ik haal dit helemaal niet, ik moet zo stoppen’. Uiteindelijk strompelde ik als een brieschend paerd de finish over en voelde me geweldig. Mijn allereerste medaille in de pocket en in mijn hoofd al bezig met een nieuwe afstand.
In de tussentijd een aantal vergelijkbare afstanden gelopen, maar de eerstvolgende, significant langere afstand, werd de kwart marathon van Rotterdam, die ik bijna twee maanden geleden liep. Pas één krappe maand voor Rotterdam lukte het me om een afstand van 10 km te lopen. Maar ik dacht wederom: ‘Ik zie wel waar het schip strandt’.
Die dag was het warm, ik had slecht geslapen (maargoed, das altijd voor een hardloopevenement) en nog vóór de start last van een volle blaas. Na 8 km besloot ik dat ik écht nog niet goed genoeg getraind had hiervoor, maarja, ik liep er al, dus het was eigenlijk een beetje te laat voor die conclusie.
Bij 9 km besloot ik dat eindtijd niet meer uitmaakte en uiteindelijk finishte ik, op mijn tandvlees. Zo blij als een klein kind.

Een ruime week geleden liep ik mijn allereerste trailrun evenement, de Runforestrun in Gasselte. Oorspronkelijk een afstand van 11 kilometer, totdat er een e-mail verscheen met de mededeling dat het parcours was aangepast en nu 13 kilometer lang was.
Automatisch schoot ik in de we-zien-wel-waar-het-schip-strandt-modus. Maar wel een beetje bang natuurlijk.
Al in de eerste 3 kilometer voelde ik dat het geen succesverhaal ging worden. Hoge hartslag, hoge ademhaling en te hoge temperatuur.
Bij ongeveer 4 kilometer was er een waterpunt aan de rand van het bos en een fotograaf, die ons op de kiek zette terwijl we het bos uit kwamen rennen. Ik besloot even leuk te lachen naar het vogeltje, maar verzwikte daarbij mijn enkel. Auw! Na een paar passen strompelen ging het wel weer, maar ik kreeg toch na een paar kilometer last van mijn knie aan de kant waar ik mijn enkel bezeerd had. Alles bij elkaar had ik dus een tempo van niks en heb veel stukken moeten wandelen door de pijn. Desondanks heb ik enorm genoten van de route, de mensen en de sfeer.
Toch 13 kilometer en bijna 2 uur op mijn benen gestaan, dus ik heb zeker wel wat grenzen kunnen verleggen.

En dan ben ik nu op het punt aanbeland dat ik weer naar een nieuw doel wil gaan trainen. Een halve marathon ligt dan voor de hand, vind ik zelf. En aangezien dit een absoluut bucketlist-dingetje is én ik van de we-zien-wel-waar-het-schip-strandt-tactiek ben, raad je het al; ik heb me ingeschreven voor een halve marathon!
De allereerste die in Gent georganiseerd gaat worden (in oktober dit jaar), dus de marathon zelf is net zo’n maagd als ik zelf ben. Dat voelt dan wel weer geruststellend.

AAEAAQAAAAAAAA1GAAAAJGUyNjY1YzkyLTRkMjQtNGI3NS05YTcwLWM5MzRhMjQ4N2MxZg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s