21.1. Hoe dan? Deel 6

Deel 6 en tevens het laatste deel! Op de valreep bijna. Deze week was een rollercoaster en dat kwam vandaag een beetje bij elkaar, waardoor het me niet lukte om, zoals alle voorgaande delen, m’n blog in de ochtend te publiceren.
Mijn laatste guest blogger is zeker niet de leastste; Nicole volg ik al een heel tijdje via Instagram en ze heeft al best wel heel wat impressive dingen gedaan op hardloopgebied!

Ik vind het daarom erg leuk dat Nicole de hekkensluiter is van deze 6-daagse leesmarathon 🙂 Gezien de leuke feedback die ik tot nu gekregen heb, zeker voor herhaling vatbaar!

Screenshot_20170727-215621

-Welke halve of hele marathon(s) heb jij gelopen?
In 2015 liep ik mijn eerste halve marathon, de Halve van Zwolle. Daarna kreeg ik de smaak te pakken en liep ik in oktober dat jaar in Eindhoven, en in 2016 in Enschede en Groningen ook halve marathons.
Na de halve marathon in Enschede, half april 2016, vond ik het een mooi moment om de volgende stap te zetten, en schreef ik mij in voor de hele marathon. In oktober 2016 stond ik in Eindhoven aan de start van mijn allereerste hele marathon. Hoewel het absoluut heel zwaar was, ging ik toch weer “voor de bijl” en heb ik afgelopen voorjaar de marathon van Rotterdam gelopen.

De halve marathons van Zwolle, Eindhoven en Enschede waren alle drie evenementen waar ik heel specifiek naar toe trainde, de halve die ik in Groningen liep was in mijn trainingsschema voor de hele marathon opgenomen.

-Wat viel je tegen en wat viel je mee bij de eerste die jij liep?

Wat me tegenviel:
In eerste instantie realiseerde ik mij niet dat de halve van Zwolle een avondwedstrijd is. Dat was lastig, want hoe doe je dat nu met eten? De start was om 20:15 uur… Hoe lang van tevoren kun je dan het beste eten? Ik heb een paar keer bewust een lange duurloop op dat tijdstip gedaan om te “voelen” hoe mijn lijf er op reageert.

Het weer is ook zo’n factor die niet te beïnvloeden is… Bij de BommenBerendLoop in Groningen was het ca 28 graden, de route ging door open gebied en het was windstil. Mijn geplande tempo moest ik daarom al vlot laten schieten.
Datzelfde geldt ook voor de marathon in Rotterdam. Het was heel plotseling de eerste warme dag van het jaar, ik was totaal nog niet gewend aan die warmte. Ook daar moest ik mijn beoogde tempo flink terugschroeven om verstandig en gezond de finish te kunnen halen.

Wat me meeviel:
Mijn eerste halve marathon had ik een haalbaar doel gesteld, namelijk om deze uit te lopen in een tempo die ik ook in mijn duurlopen hanteerde. Als je dan na de finish je horloge op stop zet en dan blijkt dat je een halve minuut per km sneller liep dan je duurlooptempo word je daar wel heel blij van natuurlijk!
Daarnaast zag ik in eerste instantie best wel op tegen de duurlopen die verder gingen dan 10km… Dat is echt ver, laat staan als je dan op je schema 18 km ziet staan! Dat kost je dan wel 2 uur (of meer)! Maar elke keer als ik weer een nieuw afstandsrecord had gelopen tijdens mijn trainingen, werd ik eigenlijk alleen maar meer trots en blij dat ik het deed! En ik kreeg er zo’n goed gevoel van! Dat was wel een beetje anders toen ik de ècht lange afstanden ging lopen in aanloop naar de marathon van Eindhoven… De duurlopen van 24-32 km liep ik voor het grootste deel in de maanden augustus, terwijl ik op vakantie was in Frankrijk. Hoewel ik ’s morgens al vroeg ging lopen, werd het wel heel snel al heel warm. En toch… als je 20km hebt gelopen, dan bij een cafeetje je camelbag bijvult met vers water en even een lekkere cola drinkt, geeft dat extra motivatie voor die laatste ca 10-12km.

-Welk advies (of adviezen) zou je mij willen geven als ‘newbie’ zijnde?
– Geniet van het traject op weg naar je eerste (halve) marathon
– Een trainer kan je heel goede adviezen geven, een schema op maat en indien nodig ingrijpen als je zelf grenzen dreigt te overschrijden.
– Geniet van het feit dat je er loopt
– Oefen tijdens je lange duurlopen al met het eten en drinken dat je bij je wedstrijd wil gaan gebruiken. Niets is vervelender dan tijdens de wedstrijd ontdekken dat je bepaalde repen/gelletjes/sportdranken niet verdraagt!
– Geniet van de lange duurlopen, lekker door de stad of de natuur, met een muziekje in je oren, of luisterend naar alle geluiden om je heen.
– Leg de lat niet direct mega hoog. Stel dat je 10km in 55 minuten kunt lopen. Als je dan een rekentooltje gebruikt op het internet, zou je de halve marathon in ca 2:01:22 moeten kunnen lopen. Dan is die 2-uurs grens natuurlijk ook direct heel dichtbij! Trap niet in die valkuil, maar probeer te genieten van de ervaring van die allereerste halve marathon. Je hebt het nog nooit gedaan, een PR zul je dus per definitie lopen! Je hebt de afstand nog nooit eerder gedaan!
– Geniet van het feit, dat dit de bekroning is van je trainingen
– Oh en had ik al gezegd dat je moet genieten? Hihi…

Heel veel plezier en succes met het prachtige traject!

Maar een waarschuwing is op zijn plaats… Het kán verslavend werken! Na je eerste halve marathon, is de kans groot (als het je beviel althans) dat je er nog wel vaker een (of twee, drie…) wil gaan lopen!

Nicole
www.vorderman.info

Bonustips:
– als er pacers aanwezig zijn voor jouw beoogde eindtijd, begin daar dan een stukje achter en loop in de eerste helft langzaam naar die pace-groep toe. (de ergste drukte is dan voorbij)
– Stippel duurlooproutes uit en maak eens loop-afspraakjes met iemand anders om zo’n duurloop samen te doen
– Supporters onderweg? Niets fijner dan even een paar slokken cola bij kilometer 39! Hihi
– Neem gehalveerde rietjes mee in een zakje van je broek of onder een zweetbandje… dat maakt het drinken uit de bekertjes gemakkelijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s